Hodowla ekologiczna trzody chlewnej

Odpowiednie żywienie trzody chlewnej stanowi podstawowy czynnik wpływający na zdrowie zwierząt i uzyskiwanie określonych wyników hodowlanych. Prawidłowo dobrane pasze ekologiczne dla trzody umożliwiają dostarczanie organizmom zwierząt składników odżywczych w dokładnie takich proporcjach, które są niezbędne dla poszczególnych kategorii wiekowych świń. W paszach ekologicznych naszej firmy znajdują się wszystkie niezbędne elementy: energia, włókna pokarmowe, białko oraz minerały i witaminy.

Hodowla ekologiczna, a dobór odpowiednich proporcji w żywieniu trzody chlewnej

Niewłaściwe zbilansowanie składników stanowi jeden z najczęściej popełnianych błędów w kompleksowym żywieniu trzody chlewnej. Zwykle mamy do czynienia z niedostateczną ilością białka, co może przekładać się na spowolniony rozwój tuczników, a także na zwiększony pobór paszy, przeznaczanej na tworzenie zapasów tłuszczu. Braki białka u młodych prosiąt będą rzutowały na rozwój układu rozrodczego oraz ogólne spowolnienie dojrzałości płciowej. U dorosłych osobników deficyty białka mogą wpływać na pojawienie się niepłodności.

Odpowiednio zbilansowane pasze ekologiczne dla świń, które znajdziecie Państwo w naszej ofercie zapewniają zwierzętom właściwe poziomy niezbędnych składników. Rola jaką ogrywają pasze ekologiczne i ich odpowiednie dawki jest szczególnie widoczna u loch, które mając dostarczone odpowiednie ilości białka przestają mieć problemy z porodem i laktacją, stają się mocniejsze, zmniejsza się także liczba upadków prosiąt.

Wpływ niewłaściwego bilansu energetycznego na hodowle trzody

Wyraźny niedobór energii w dawkach pokarmowych przeznaczonych dla trzody chlewnej wpływa na negatywne funkcjonowanie stada. Prosięta rodzą się z niedowagą, a później rosną zbyt wolno, co przekłada się negatywnie na ekonomikę hodowli. Jednocześnie podawanie pasz o zbyt dużych dawkach składników energetycznych, przy jednoczesnym zaniedbaniu odpowiednich poziomów dawkowania białka będzie prowadziło do nadmiernego otłuszczania. Przekłada się to wprost na jakość uzyskiwanego mięsa, szczególnie jeśli mówimy o produkcji na rynki europejskie.

Najczęściej pojawiające się niedobory witamin i minerałów

Brak odpowiednich witamin i minerałów lub ich niewłaściwe zbilansowanie stanowi istotny problem przy projektowaniu tradycyjnych dawek paszowych dla trzody chlewnej. Wiele minerałów i witamin ma swoje odrębne skutki, które mogą pojawiać się zarówno przy niedoborze, jak i nadmiarze danego składnika. Najczęściej można spotkać się ze złą gospodarka wapniową. Nadmiar wapnia wpływa na ubytek fosforu w organizmie, a to przekłada się na niewłaściwy rozwój układu kostnego, zaburzenia metabolizmu oraz gospodarki hormonalnej. Wpływ na nadmierną zawartość wapnia w organizmie ma zbyt duży udział w dawce pokarmowej zwierząt suchej śruty zbożowej lub sojowej.

W hodowli trzody chlewnej może pojawiać się także niedobór żelaza, co wywołuje anemie, szczególnie u małych prosiąt. Również niedobór miedzi, kobaltu i manganu może wywoływać podobne skutki.

Wybierając pasze ekologiczne dla trzody naszej firmy i korzystając z pomocy doradcy żywieniowego hodowca zyskuje pewność, że w żywieniu jego trzody nie wystąpią błędy, które mogłyby osłabić zdrowie czy produktywność stada. Odpowiednie proporcje w dawkach żywieniowych to klucz do prawidłowego rozwoju młodych osobników i braków problemów w reprodukcji stada.