Białko w paszach ekologicznych dla drobiu

Wydajność hodowli drobiu oraz prawidłowy rozwój poszczególnych zwierząt hodowlanych są w głównej mierze uzależnione od odpowiedniego żywienia i jakości paszy. Drób ma bardzo wysokie wymagania żywieniowe, a jakiekolwiek uchybienia będą przekładałaby się na uzyskiwane wyniki hodowlane. Krótki przewód pokarmowy tych zwierząt warunkuje szybką przemianę materii, a to z kolei sprawia, że przy wyborze pasz powinniśmy zwrócić uwagę przede wszystkim na białko.

Białko, a żywienie drobiu

Prawidłowe wykorzystanie białka w diecie drobiu pozwala na odpowiedni wzrost i późniejsze funkcjonowanie organizmu. Białko stanowi dla drobiu fundamentalny składnik pokarmowy, głównie z uwagi na fakt dynamicznego rozwoju tych zwierząt. Aby osiągnąć odpowiednie parametry przy intensywnym przyroście masy, bardzo wczesnym dojrzewaniu płciowym czy też przy szybkim metabolizmie niezbędne jest korzystanie z maksymalnie wydajnych pasz ekologicznych z dużym udziałem procentowym białka.
Kluczowym działaniem jest dostarczanie organizmom zwierząt takiej ilości białka, która pozwoli zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie aminokwasy egzogenne. Takie działanie pozwala hodowcy wzmocnić system odpornościowy drobiu, ale również wspomóc funkcjonowanie układu nerwowego. Pasze ekologiczne dla kur niosek poprzez odpowiednie poziomy zawartości białka umożliwiają dostarczenie organizmowi zwierząt koniecznego poziomu aminokwasów, których nie da się zastąpić w inny sposób.

Rola dodatków paszowych w żywieniu drobiu

Tylko pewna część aminokwasów, potrzebnych dla drobiu jest przez zwierzęta syntezowana i metabolizowana w naturalny sposób, reszta musi być dostarczona sztucznie z zewnątrz. Aminokwasy takie jak np. lizyna, tryptofan, histydyna, metionina czy arginina mogą być podawane w formie dodatków paszowych. Odpowiednio zbilansowana dieta, oparta o pasze ekologiczne dla niosek oferowane przez naszą firmę zapewnią występowanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ze względu na wysoką cenę tego typu żywienia, warto jest przestrzegać dokładnego dawkowania.
Zarówno niedobór, jak i nadmiar określonych makro i mikroelementów może być szkodliwy. W przypadku niedoborów lizyny, będziemy mieć do czynienia z upośledzonym wzrostem czy niepożądanym otłuszczaniem brojlerów, mogą także pojawiać się problemy z rozrodem. Z drugiej strony problemy ze wzrostem może powodować także nadmiar metioniny. Niedobry tego pierwiastka z kolei będą powodowały choroby nerek i wątroby, a także zmniejszanie rozmiaru jaj i całościowej nośności.

Najlepsze źródła białka dla drobiu

Odpowiednio zbilansowane pasze ekologiczne dla kur powinny dostarczać zwierzętom zarówno białka, składników mineralnych, jak i witamin. Rynek paszowy stale się rozwija, oferując hodowcom szeroki zakres różnych źródeł białka i innych potrzebnych elementów. Szczególne miejsce w doskonaleniu ekologicznych pasz dla kur zajmuje ciągle udoskonalanie źródeł białka. Nasza firma jest w stanie zaproponować Państwu najlepsze rozwiązania jakie zostały opracowane na rynku do tej pory. Za główny element pozytywnej selekcji przyjmuje się jak najwyższy poziom metabolizmu białek oraz ich skład aminokwasowy. Jednymi z najczęściej wykorzystywanych komponentów pasz jest obecnie ekologiczny:

  • makuch sojowy;
  • rzepak;
  • soja;
  • ziarna zbóż;
  • kukurydza.

Pasze ekologiczne w żywieniu drobiu

Hodowla ekologiczna drobiu determinuje wykorzystanie odpowiednich pasz, które będą miały wszystkie zalety pasz ekologicznych. Wykorzystanie licencjonowanych i pewnych źródeł zapewni dostarczanie zwierzętom odpowiedniej ilości białek czyli także aminokwasów, a to z kolei uchroni nasze stada przed chorobami, ewentualnymi problemami reprodukcyjnymi czy też zapobiegnie pojawianiu się wad rozwojowych. Pasze ekologiczne mają wyższe ceny rynkowe, ale w zamian za to gwarantują jakość, która pozwoli na oszczędności w innych, ważniejszych sektorach.
Gotowe pasze ekologiczne dla kur niosek dostępne w naszym sklepie są jednymi z najlepiej zbilansowanych produktów tego typu na rynku. Umożliwia to hodowcom wykorzystanie wygody restrykcyjnego dawkowania określonych elementów żywieniowych i pozwala uniknąć przedawkowania lub braków żywieniowych.